luni, 15 noiembrie 2010
Montaj tapet
Tapetul este elegant si modern, poate sa dea stilul unei intregi camere. Noi il recomandam intotdeauna cu caldura pentru amenajarile interioare executate de noi.
Montajul tapetului recomandam sa il lasati in seama montatorilor experimentati pentru ca este o operatiune migaloasa care poate fi cu usurinta compromisa.
Totusi daca esti indemanatic si vrei sa incerci acasa poti sa te exersezi, tinand cont de sfaturile noastre.
Ustensile folosite: Scara, masa montaj, creioane, cutter foarte ascutit si rezerve (atentie la degete), trafalet si recipient pentru adeziv, ruleta, boloboc si vinclu (pentru a taia la 90 de grade tapetul), spatula de plastic, carpe umede si uscate curate.
Materiale necesare:
- Tapet (cumparat cu 10-15% in plus pentru pierderi pentru cel fara model si cu 30%-50% in plus pentru cel cu model)
- Adeziv special pentru tapet (sub forma lichida sau fulgi)
- Bagheta polistiren pentru delimitare de tavan (nu e neaparat necesara, cu cat e mai stramb tavanul sau mai prost executat montajul tapetului, cu atat este mai necesar sa o folositi)
In primul rand masuara peretele ales si estimeaza cate fasii de tapet vor intra in functie de latimea acestuia. Tapetul se monteaza pe verticala, de sus in jos. Este util sa pleci de la premiza ca toti peretii din casa ta sunt strambi, pentru ca asa este in peste 90% din case sau apartamente de bloc. Daca ai incepe sa montezi tapetul din colt si peretii sunt strambi, si tu te iei cu montajul dupa perete, ar deveni foarte dificil de la o foaie la alta ca va trebui sa le montezi si pe acestea stramb, in diagonala.
Sa zicem ca rola ta de tapet are 50 cm latime. Masoara de la peretele din dreapta 40 cm si deseneaza pe perete o verticala perfecta, indiferent daca peretele este stramb sau nu, indiferent daca aceasta linie nu e perfect paralela cu peretele din dreapta. Aici vei monta ultima fasie de tapet si o vei taia exact cum iti cere peretele, la sfarsit.
Prima fasie de tapet o montezi in stanga liniei trasate. Verifici inaltimea exacta a peretelui si din rola de tapet desfasurata pe masa de montaj tai o bucata cu 20 cm mai lunga pe care sa o lipesti. O vei finisa ulterior.
Aplici adeziv atat pe perete cat si pe fasia de tapet taiata. Este obligatoriu ca peretele sa fi fost amorsat in prealabil si sa nu aiba praf pe el. Daca nu se tine cont de asta, oricat de bun e adezivul, tapetul se poate exfolia. Aplici tapetul de sus in jos, poti sa pliezi capatul de jos in interior pana il transporti intre masa de montaj pana la perete. Cu spatula de plastic elimini tot adezivul in exces si orice bula de aer ramasa.
Urmatoarea fasie se va taia astfel: inaltimea peretelui plus 20 cm (marja de eroare pe care o vei regla la sfarsit cu cutterul sus si jos in functie de tavan si plinta) plus lungimea necesara pentru a sincroniza desenul de pe cele 2 role (acest lucru e de obicei scris pe cutia tapetului). Practic trebuie sa verifici unde se repeta primul desen de sus si cu cat trebuie sa decalezi fasia a doua pentru ca desenele de pe ambele sa para ca sunt dintr-o bucata.
Continua sa aplici fasie dupa fasie pana la coltul peretelui. Aici poti decupa ultima fasie exact pe colt sau o poti intoarce 2-3 cm pe peretele alaturat (noi recomandam sa o intorci pentru ca astfel coltul va parea drept chiar daca nu este). Sterge cu grija adezivul in exces care apare pe fasiile noi de tapet.
Fiecare fasie trebuie lipita fara a lasa vreo pauza pana la urmatoarea si fara a le suprapune. Perfect capat in capat. Singura problema poate aparea daca tapetul ales de tine este de calitate slaba si se dilata in contact cu apa, pentru ca atunci cand se va usca, adica a doua zi dupa montaj, va avea goluri intre fasii. Din pacate nu poti sa anticipezi acest lucru ci doar sa te protejezi cumparand un tapet de calitate, nu unul de hartie (cu cat are mai multa hartie in compozitie cu atat se va dilata si contracta mai mult).
La sfarsit aplici ultima fasie din dreapta, de asemenea decupand-o cu 2-3 cm pe peretele alaturat.
Ultimul lucru este sa tai perfect resturile ramase sus si jos, in linie cu tavanul si respectiv cu plinta (aici ar fi util sa tai cu 1 cm in plus daca poti sa il impingi sub plinta sau sa o demontezi si sa o montezi la sfarsit).
Optional poti pune si un profil de polistiren la imbinarea cu tavanul. Alege un profil simplu daca ai o casa moderna sau unul elaborat si incarcat daca ai o casa clasica la care se potrivesc stucaturile.
Gata! Ai terminat! Admira! Si nu uita sa ne trimiti o poza cu tapetul tau!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu