marți, 16 noiembrie 2010

Cuptor pe lemne


   







Scopul acestor pagini este de  a furniza stiri cu privire la modul de a construi un cuptor pe lemne pentru paine,pizza fara a fi experti in constructii.

Şi dacă sunteţi atât de curajosi  pentru a va asuma un  astfel de risc, sper că site-ul va fi de ajutor, sa-mi scrieti daca vreti sa stiti mai multe detalii.

 Începem construcţia prin ridicarea primului rând de bolţari care vor crea perimetrul construcţiei. Soclul va fi construit din caramizi, nu se vor vedea la final, partea din faţă va fi tencuită .

Se continua  ridicarea soclului până la dimensiunea dorită. Verificaţi cu echerul unghiurile pereţilor . Vom trece acum la realizarea cofrajului. Tăiaţi scânduri pe lungimea interioară  cuptorului,  vom face o mică arcadă din polistiren expandat.Aveţi grijă ca cofrajul să fie în plan orizontal folosind cumpana. Fixaţi bine cofrajul,se pot folosi  holtzşuruburi şi cuie. La plită vom crea patul cenuşarului, ridicând un pat de beton. 

În continuare vom forma un pat  sticla sparta amestecata cu nisip  . Stratul rezultat ar trebui să aibe 4-5 cm. Sticla în amestec cu nisipul are rolul de a înmagazina căldura, pe care ulterior o va elibera treptat în cuptor.Vom forma un pat de cărămizi deasupra sticlei .Aveţi grijă să păstraţi un rost între cărămizi de 1-1,2 cm. Rosturile vor fi umplute cu un adeziv făcut din pământ argilos în amestec cu nisip fin şi apă. 

Începem să construim cupola cuptorului. Tăiem jumătăţi sau sferturi de cărămizi, după caz, pe care le dispunem în jurul cercului pe exterior. Pentru fixare folosim ca adeziv pământ argilos în amestec cu nisip fin. Cărămizile vor fi aşezate înclinat spre interior. Pentru a construi o cupolă cât mai bună lucraţi cu grijă şi încet.Vom avea grijă ca rosturile interioare să fie bine astupate cu pământ argilos în amestec cu nisip fin

Dintr-un rest de placă de osb  creăm un cofraj pe care îl aşezăm la gura cuptorului. Pe el se va construi arcada uşi. 
Gura de evacuare a fumului va fi dispusă în partea din faţă. Cupola se va închide cu o cheie de boltă. Rosturile de la arcada cuptorului le-am umplut cu adeziv compus din ciment în amestec cu nisip fin.
Pentru a preveni posibile fisuri in cupola,este important sa se acopere cu o plasa de sarma si apoi tencuita cu mortar refractar,sfatul meu este ca dupa sa izolati ,din acelasi material ce s-a folosit la baza(nisip+sticla sparta) pentru a mentine caldura.
Continuaţi constructia tencuind pereti pe exterior. 

Construcţia a luat sfârşit !!


Verificaţi dacă mai este cazul să efectuaţi finisaje suplimentare.




15 comentarii:

  1. sincer cautam de ceva vreme asa ceva si ma bucur ca am gasit proiectul tau arata foarte bine mai inspirat pentru al meu.cum vine caldura ma apuc de el sa vad ce o iesi pina la urma.bafta si la cat mai multe lucrari.miki

    RăspundețiȘtergere
  2. in primul rand detaliile sunt de mare ajutor ,dar nu am inteles un singur lucru , patul de nisip cu sticla se toarne semiuscat sau uscat ? nu inteleg cum fac priza caramizile cu acesta. nu o sa se miste in timp daca e patul uscat?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. caramizile vor face priza cu patul de nisip folosind o pasta de lut(argila) in amestec cu nisip;aceeasi pasta se va folosi si la lipirea caramizilor intre ele,umpland bine toate rosturile si finisandu-le bine pentru a nu avea denivelari.Succes!

      Ștergere
  3. mi se pare foarte importanta inaltimea la care faci bolta!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. inaltimea boltii cuptorului va fi aleasa in functie de latimea cuptorului -dar nu va fi mai mica de 35 cm.Centrul boltii va fi pe centrul vetrei cuptorului,pentru ca aerul cald sa fie uniform repartizat pe vatra.

      Ștergere
  4. m-ar interesa ce inaltime trebuie sa aiba cosul de evacuare a fumului daca voi construi cuptorul langa o casa cu inaltimea de 12 m. multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
  5. un proiect foarte bun .felicitari sa va multumesc de idee!!

    RăspundețiȘtergere
  6. de ce se foloseste lut la cladire si nu se foloseste adeziv pe baza de ciment (adeziv de gresie de exemplu)?

    RăspundețiȘtergere
  7. Probabil pentru ca lutul retine mai bine caldura decat adezivii din comert, parerea mea : )
    Paraschiv, e greu de crezut ca te apuci de facut un cos de peste 12 m, asa ca te sfatuiesc fie sa faci cuptorul ceva mai departe de casa, fie intr-un unghi care sa nu permita intrarea fumului inauntru, eventual cosul sa fie in partea opusa a casei - poti sa pui si un paravan pt a impiedica vantul sa iti duca fumul spre casa, cam atat te pot sfatui eu :)
    Eu prefer sa imi pun usa la cuptor, ca coace mai repede painea sau pizza astfel si este si mai estetic in opinia mea....am gasit o lista cu usi la un raport calitate-pret bun, in caz ca este cuiva de ajutor las linkul aici http://www.usicuptor.ro/usicuptor-ro/eshop/8-1-Usi-cuptor-pizza
    sper sa va ajute la alegerea usii de cuptor pt pizza potrivite cuptorului fiecaruia, spor la treaba !

    RăspundețiȘtergere
  8. daca te intereseaza caramida plina pentru cuptoare am de vinzare caramida de foarte buna calitate provenita din demontarea unui turn dintr-o fosta fabrica.0740577245

    RăspundețiȘtergere
  9. recomand magazinproduse-fonta.ro . Oameni seriosi, preturi bune.

    RăspundețiȘtergere
  10. Am si eu o intrebare. Care este proportia amestecului pentru zidit. Ma distreaza faptul ca toti trec asta la generalitati dar dau detalii inutile despre cofraje si betoane , cand cel mai important lucru pentru durabilitatea cuptorului este compozitia liantului .

    RăspundețiȘtergere
  11. Care este proporția amestecului pentru zidit?şi dacă vreți spuneți dimensiunile uni cuptor pizza VĂ MULȚUMESC FOARTE MULT

    RăspundețiȘtergere
  12. Am si eu o intrebare referitor la temperatura ce poate fii absorbita de beton,am gasit doar cateva info despre beton,ar rezista pana in max 150 grade fara fisuri sau deformari,iar sticla inmagazineaza mult mai mult peste aceasta temperatura,iar referitor la sticla,sticla sparta poate aduce modificari in timp vetrei,prin topire,de aici si denivelarile ce apar la nivelul ei,la un cuptor intens folosit..

    RăspundețiȘtergere